Hersenen in sluimerstand bij gebruik navigatiesysteem

Kaart lezen in de auto was nooit de sterkste kant van de vrouw. Daarom was het heerlijk dat een navigatiesysteem op de markt kwam en het gekibbel over het te laat aangeven van de juiste afslag voorgoed voorbij leek.

Anders denken
Uit Brits onderzoek blijkt dat we anders gaan denken wanneer we in de auto de navigatie gebruiken. We laten een deel van de hersenen onbenut die we normaal gesproken wel gebruiken.

Onderzoekers van UCL lieten 24 proefpersonen twee uur lang door de Britse wijk Soho lopen. De dag daarna kropen ze in een simulator en reden fictief door de drukke en kronkelige straten van hartje Londen. Hierbij werd gekeken naar de zogenoemde hippocampus, die helpt bij navigeren en oriënteren, en de prefrontale cortex. Hiermee plannen we en nemen we beslissingen.

Hersenen actiever
Moesten de testrijdsters zelf uitzoeken waar een straat was of uit meerdere routes konden kiezen, bleken de hippocampus en prefrontale cortex actiever te worden. Bij gebruik van het navigatiesysteem gebeurde dat niet. De hersenendelen bleven als het ware ‘sluimeren’. “Als technologie ons vertelt hoe we moeten rijden, reageren onze hersenen niet op het stratenplan. Ons brein is dan niet geïnteresseerd in de straten om ons heen”, vertellen de onderzoekers van University College London aan het ANP.

Nuttige studie
De professoren zijn een stapje verder gegaan in het uitpluizen van de hersenen en hoe het geheugen werkt en reageert. “We kunnen dit gegeven bijvoorbeeld gebruiken in verzorgingstehuizen waar mensen met dementie wonen. In de hersenen is te zien welke gang, afdeling of verdieping aangepast moet worden om het de mensen zo makkelijk mogelijk te maken om er te wonen”, aldus een van de onderzoekers. “Bovendien kunnen we dan bij de bouw en inrichting van verzorgingstehuizen al rekening houden met de indeling.”

Bron: Autorai

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s