Rimpels, soms lopen mannen voorop

Mannen krijgen eerder en meer rimpels zo blijkt uit onderzoek van dermatologe Merel Hamer, ErasmusMC. Een mannengezicht op leeftijd is voor 4,5 procent bedekt met rimpels, dat van een vrouw voor 3,6 procent. Tot de leeftijdscategorie van 51 tot 75 jaar blijken mannen opvallend meer rimpels te hebben.

Hamer maakte voor haar studie digitale foto’s van de gezichten van 3.800 deelnemers van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat al jaren wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord. De deelnemers waren 51 tot 98 jaar oud.

Inhaalslag vrouwen
De vorming van vrouwenrimpels komt pas na de menopauze echt op gang. Vrouwen maken na hun 75e pas een inhaalslag. De vrouw heeft rimpels bovendien op andere plekken: op haar bovenlip heeft ze aanzienlijk meer kreukjes. “Dat heeft mogelijk te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip,” zegt Hamer. “Door zijn vollere gezichtsbeharing is die steviger.

Riscofactoren
Roken en zonlicht zijn onweerlegbare boosdoeners, vooral bij vrouwen. Net als een laag BMI: “Een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. Hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, des te meer rimpels ze heeft.”

Witte huid
Opmerkelijk is ook de bevinding dat van de Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel rimpels ontwikkelt. “Dat lijkt in eerste instantie onverwacht. We veronderstellen dat mensen met zo’n type 1 huid zo snel verbranden dat ze de zon mijden, of goed smeren met zonnebrandcrème.” Voordat mensen met dit huidtype zich rijk rekenen: “Ze ontwikkelen wel eerder pigmentvlekken, ook een teken van huidveroudering. We denken dan ook dat elk huidtype op een andere manier veroudert.”


Bron: ErasmusMC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s