Vrouw vaak weinig financiële kennis

Màxima en Ivanka op G20-vrouwentop

In Berlijn vindt volgende week een vrouwentop plaats van de G20. Duitsland is momenteel voorzitter van dat gezelschap van de twintig belangrijkste industrielanden ter wereld.  Koningin Máxima doet mee aan een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen. Ook Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, directeur van het IMF, schuiven aan in het panel. De discussie richt zich op kansen en uitdagingen van vrouwelijk ondernemerschap en manieren om de economische positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Financiële kennis schiet tekort

Ook in Nederland is nog werk aan de winkel. Bijna de helft van de vrouwen in ons land is economisch niet zelfstandig: ze zijn afhankelijk van hun partner of de overheid. Ook hun financiële kennis laat te wensen over. Vrouwen laten nog steeds grote zaken als belastingen, pensioen en hypotheek aan hun partner over. „Pas als er echt iets is, dus wanneer de partner overlijdt of er een scheiding komt, dan moeten ze wel en pakken ze het op”, zegt Jacqueline van der Vorm, zelfstandig financieel planner en scheidingsmediator. In haar praktijk ziet Van der Vorm het cliché regelmatig voorbijkomen: de man ruilt tijdens een midlifecrisis zijn vrouw in voor een jonger exemplaar. „En vaak is zijn ex-vrouw op financieel gebied dan van zijn medewerking en welwillendheid afhankelijk.” Jacqueline van der Vorm schreef daarom het boek: Als je 50 wordt, wil hij er twee van 25!, met als ondertitel: Krijg grip op je geldzaken en maak bewuste keuzes over je relatie, werk en gezin. In dat boek staan heldere tips over hoe je je financiën op orde krijgt, uitleg over onder meer hypotheken en pensioenen en haalbare stappenplannen om grip op je geld te krijgen. Het boek is bedoeld om vrouwen aan te zetten om zélf de touwtjes in handen te nemen, voordat het te laat is.

Regel op goed moment

Liesbeth Klaarenbeek is Soroptimist en zelfstandig Financieel Planner (FFP), mediator en nalatenschapsplanner bij De Familiezaak West-Friesland. “Dit is toch de nachtmerrie van iedere financieel afhankelijke partner in een relatie…. slapeloze nachten als je het mij vraagt! En als het je niet interesseert of lukt: er zijn voldoende onafhankelijke financieel deskundigen die je hierbij kunnen en willen begeleiden. Mijn advies: regel het meteen goed op het moment dat overleg over geldzaken en taakverdeling vanzelfsprekend is. Dat kan een hoop ellende in de toekomst voorkomen.”

Niet iedereen kan een Màxima, Ivanka, Angela of Christine worden, maar je financiële zaken op orde hebben kan wel!

Bronnen: De Financiële Telegraaf, AD, Business Insider

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s