Zorg-werk balans m/v

De Europese commissie lanceerde onlangs een Roadmap naar een betere zorg-werk balans  v.v. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in het arbeidsproces. Als voornaamste oorzaak wordt de disbalans tussen man en vrouw betreffende zorgtaken gehouden. Vrouwen nemen een grotere verantwoordelijkheid bij de zorg van kinderen en verwanten.


Zorgtaken
Zorg voor kinderen en ouders zijn nog steeds de grootste belemmering voor (volledige) deelname van vrouwen aan het arbeidsproces. De EC komt met verlofvoorstellen om de taken eerlijker te verdelen.

EC verlofvoorstellen

  • Zwangerschapsverlof
  • Uitbreiding vaderschapsverlof naar 10 dagen (Dit voorstel is in Nederland gezien de kabinetsformatie controversieel verklaard)
  • Beide ouders krijgen recht op vier maanden betaald ouderschapsverlof.
  • Zorgverlof op persoonlijke titel kan men aanspraak maken op 5 betaalde zorgdagen per jaar.
  • Werknemers die mantelzorg verlenen en ouders van kinderen jonger dan 12 jaar krijgen recht op vijf dagen betaald zorgverlof en recht op flexibele werktijden.

Het plan is onderdeel van de Europese Pijler van Sociale Rechten waarin 20 basisprincipes worden genoemd die moeten zorgen voor gelijke rechten, eerlijke arbeidsomstandigheden en sociale bescherming. Het plan is nog een voorstel en moet worden behandeld door de afzonderlijke lidstaten en het Europees Parlement. Worden die het niet eens, dan moet er onderhandeld worden om een compromis te bereiken. Ook dat moet worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.

Meerlingenverlof
De aanpassing van het verlof dat moeders krijgen wanneer ze een meerling baren, gaat toch door. Demissionair minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde het meerlingenverlof regelen in een wetsvoorstel dat na de verkiezingen controversieel werd verklaard, maar kiest nu voor een andere aanpak.

Gezondheid
Een betere balans tussen werk en privé is niet alleen eerlijker, maar draagt ook bij aan een betere gezondheid.

 

Bronnen:


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s