She Decides: Wereldwijven schrijven

Deze week verscheen een boek met portretten van ‘Wereldwijven’ die tot voor kort voor LINDAnieuws schreven over hun leven in het buitenland. 27 van deze Wereldwijven besloten om hun levensverhaal nog een keer op te schrijven en te bundelen in een prachtig boek.

‘Bijzondere verhalen van stoere vrouwen. Van ver weg, maar toch herkenbaar.’ – LINDAnieuws.nl

She  Decides
Minister Lilianne Ploumen kreeg in het gebouw van de Tweede Kamer het eerste exemplaar aangeboden van het boek Wereldwijven.
De Wereldwijven doneren hun opbrengsten van dit boek aan She Decides, de organisatie die zich inzet voor zelfbeslissingsrecht van vrouwen en meisjes over de hele wereld opgericht door minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Wereldwijven
Allemaal waren ze lid van het Wereldwijven netwerk, schrijvend voor LINDAnieuws.nl. Nu hebben ze hun eigen verhaal opgeschreven. Boeiende en kleurrijke lotgevallen van Nederlandse vrouwen op diverse continenten.

De minister was zo enthousiast over het initiatief van de 27 Wereldwijven dat ze besloot het voorwoord van het boek te schrijven.

“dat oog voor de ander, die belangstelling en die empathie dat is wat veel van deze verhalen een waardevolle extra dimensie geeft. Toen de schrijfsters ook nog besloten om de opbrengst van dit boek te schenken aan She Decides konden ze voor mij niet meer stuk”. Lilianne Ploumen

Ploumen na bezoek aan Kenia
She Decides is harder nodig dan ooit.’ Dat zei minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) na afloop van een 2-daags werkbezoek aan Kenia, waar ze een aantal programma’s voor seksuele gezondheid, gezinsplanning en veilige abortus bezocht. Tijdens de reis werd bekend dat de VS de zogeheten Mexico City Policy nog breder toepast dan aanvankelijk was aangekondigd.

Berekeningen tonen aan dat programma’s in Sub-Sahara Afrika het hardst worden geraakt voor de Mexico City Policy. Op dit moment leunt Kenia voor 70 procent van het budget voor gezinsplanning op Amerikaanse financiering. Ploumen: ‘Die steun dreigt weg te vallen en slaat natuurlijk een enorm gat in het budget van organisaties. Nu al voorzien zij dat ze in 2018 bijvoorbeeld onvoldoende voorbehoedsmiddelen hebben. Het aantal abortussen zal daardoor niet dalen, zoals de VS wil, maar juist stijgen.’


Wereldwijven: 27 portretten van grensverleggende Nederlandse vrouwen
Uitgeverij Grenzenloos (imprint van VanDorp Uitgevers)
isbn 9789461852007
Winkelprijs € 19,95


Bronnen:
VanDorp uitgevers 18 mei 2017
Rijksoverheid 17 mei 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s