Herstory belicht onze ‘vrouwelijke’ geschiedenis

Anja Beerepoot werkt aan ‘Herstory’; een boek over onze geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief. In het boek vind je artikelen, verhalen en essays van verschillende vrouwen over onze vaderlandse geschiedenis. Het boek moet 8 maart 2018, op internationale vrouwendag, uitkomen. Daarbij is jouw hulp welkom.

 

Onze Westerse geschiedenis (his-story) is voornamelijk een mannelijke geschiedenis. Of het nu gaat om het Adam en Eva verhaal in de Bijbel, de Venuskunst uit de Steentijd of het latere kolonialisme, alles is vooral verteld vanuit mannelijke heroïek, zelden vanuit het vrouwelijke standpunt. Het vrouwelijk perspectief brengt niet alleen een ander beeld van onze geschiedenis maar ook een ander beeld van wie we zijn als mens en wat onze mogelijkheden zijn voor de toekomst.

Co-creatie met andere vrouwen

Anja Beerepoot voelt een behoefte om dit thema in co-creatie met anderen onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Anja: “Voor mijn gevoel vraagt dit thema om een verenigd initiatief van meerdere vrouwen die verbonden zijn met dit onderwerp. Ik heb het gevoel dat de tijd daar inmiddels wel rijp voor is; ‘gelijkwaardigheid’ en ‘duurzaamheid’ zijn bijvoorbeeld thema’s die veel meer aanwezig zijn in maatschappelijke discussies dan een paar jaar geleden. Daarnaast ervaren steeds meer mensen behoefte aan een alternatief, een optie B. Kennis van onze geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief biedt aanknopingspunten om te ‘herbronnen’ als persoon en als samenleving.”

Verenigd initiatief

As vrouw kunnen we allemaal een ander stukje van de puzzel belichten en zo een bijdrage leveren aan het geheel. Zo wordt Herstory een boek met verhalen, essays, artikelen van diverse auteurs over en uit verschillende perioden: matriarchaat, patriarchaat en ook uiteindelijk de 21ste eeuwse balans. Diverse culturele mythen die vanuit een mannelijk perspectief in de wereld zijn gekomen, worden nu vanuit vrouwelijk perspectief getoond. Nieuwe verhalen die lang verborgen zijn geweest en we in deze tijd weer opdiepen en herleven, maar ook meer recente, bekende verhalen, voorzien van een nieuwe lading. Een inspirerend boek dat ons eraan herinnert hoe mooi, vrij en verbonden we als mensen zijn. Naast een boek denkt Anja ook aan bijeenkomsten, inspiratieavonden, rituelen of ceremonies door het land betreffende dit thema.

Crowdfunding

Komende september en oktober komt er een crowdfunding, zodat er budget is om een mooi uitgegeven boek en programma daaromheen te maken. Initiatiefneemster Anja Beerepoot komt graag in contact met een communicatie heldin/ godin die samen met haar een campagne gaat opzetten en ook de begeleiding gaat doen. Spreekt het idee je aan? Gaat er ook in jouw ogen iets glinsteren bij dit onderwerp? En kom je bij voorkeur uit Rotterdam of omgeving, mail haar dan: abeerepoot@inspiratiehuis.org

Meer weten? Hier lees je meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s