Kom naar het Iftar kookfestijn met Nadia Zerouali

Honderdduizenden Nederlandse moslims doen dit jaar weer mee aan de ramadan. Weet jij eigenlijk wat ze tijdens deze heilige maand precies doen? Nadia Zerouali bedacht een leuk festijn: samen de Iftar vieren! Juist in deze tijd is verbinding zoeken heel belangrijk. Nadia weet dat dit beter en lekkerder gaat door samen aan tafel gaan. Dat is namelijk precies waar de Iftar voor staat. Deze maaltijd eet men tijdens de ramadan na een dag vasten. Vaak komen families en vrienden bij elkaar om samen te eten. Eet jij mee met Nadia?

kookboekauteur en tv-kok Nadia Zerouali (41) haar ouders emigreerden eind jaren zestig naar de Achterhoek. Daar werd Nadia in Winterswijk geboren waar ze opgroeide in een echt Marokkaans gezin. De familie Zerouali woonde tussen Nederlandse gezinnen en integreerde prima, mede dankzij het feit dat haar moeder brood bakte. Volgens Nadia is de culinaire insteek dan ook een prima middel om meer te laten zien van haar cultuur.

Nadia: “Eten zonder kleur of smaak is als een huwelijk zonder seks. Als je met mooie producten kookt, kan het eigenlijk niet mis gaan.”

Vooroordelen islamitische vrouwen

Eerder maakte Nadia het TV-programma ‘Op zoek naar de granaatappel’ over hoe de vrouwen leven in het Midden Oosten. Nadia: “Er bestaan hier veel vooroordelen, die zijn vaak niet terecht. Er zijn echt vrouwen in de Arabische landen die niet onderdrukt zijn. In mijn TV-serie liet ik het andere beeld zien. We volgden bijvoorbeeld een groep vrijgevochten vrouwen die collectief een bedrijf waren begonnen. Ze maken koekjes en zeep en doen dat op een duurzame, moderne manier. Ze hebben een rijbewijs en contact met mannen en buitenlanders, zijn moeder en echtgenote. Of het verhaal van de oma met dertig kleinkinderen die haar eigen autozaak runt. Ik voelde me bevoorrecht om met ze te praten, om hen te laten zien.”

Eén ding is zeker: elke dag wordt er gekookt

Eén ding is voor al deze vrouwen zeker: elke dag moet er gekookt worden. Daarbij proberen ze zoveel mogelijk van de granaatappel te genieten. Die staat symbool voor de diversiteit van de Arabische vrouw, keuken en wereld. Morgen, 10 juni 2017 kun je het zelf beleven tijdens het iftar kookfestijn met Nadia. Deze vindt plaats in haar geboortestad Winterswijk. Samen met vele andere Islamitische en niet-Islamitische Winterswijkers kun je aanschuiven om het vasten te verbreken. Nadia: “Alleen al voor mijn moeders brood zou ik komen maar er staat nog meer lekkers op het menu. Zoals Marokkaanse harirasoep, dadels, Syrische gevulde groenten, vers fruit, Midden-Oosterse fattoush salade en nog veel meer!”

Zaterdag 10 juni 2017, Iftar, kookfestijn met Nadia Zerouali, Groenloseweg 60 (De Harmonie) in Winterswijk. Vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur. Kosten: naar eigen wil en vermogen.

Aanmelden: Stuur een e-mail naar contact@sniw.nl

Foto’s: Rebke Klokke voor Melk & Dadels Winterswijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s