De tas toont sociaal-culturele ontwikkeling door de eeuwen heen

Jouw handtas is niet zomaar een handig accessoire. Al eeuwenlang dragen vrouwen een tas mee. Daardoor geven deze tassen een goed beeld van de sociaal-culturele ontwikkelingen door de eeuwen heen. Het Tassenmuseum Hendrikje op de Herengracht in Amsterdam laat je via 5000 tassen 500 jaar tassengeschiedenis zien.

Welke vrouw kan zeggen dat ze 5000 tassen heeft? Hendrikje Ivo! Met de vondst van een tas op het Engelse platteland begon haar passie voor tassen. Deze leren tas uit 1820, ingelegd met parelmoer en een dekplaat van schildpad, kocht ze eind jaren tachtig. Ze koesterde hem en de tas kreeg een ereplaats in huis. Toen er vele tassen volgden ontstond als vanzelf haar museum. Inmiddels zijn er diverse tassen te zien, van een geitenleren buidel uit de 16e eeuw tot een tas die gedragen is door Madonna.

De tas en de emancipatie van de vrouw

Door de eeuwen heen heeft de tas veel verschillende functies gehad. Het museum vertelt een verhaal achter elk exemplaar, over veranderingen in de mode, de emancipatie van de vrouw en de ontdekking van nieuwe technieken en materialen. Naast de vaste historische collectie is er elk half jaar een bijzondere tentoonstelling te zien. Ook vinden er kleine exposities plaats van hedendaagse ontwerpers uit binnen- en buitenland. Leuk: Tot en met 27 augustus kun je de unieke tentoonstelling It’s a Men’s World bezoeken die gaat over de man, zijn wereld en zijn tas.

Onmisbaar gebruiksvoorwerp

Het is zelfs het grootste tassenmuseum ter wereld! Volgens conservator, directeur en dochter Sigrid waren haar ouders zo gegrepen door de schoonheid van de eerste tas, dat ze zich zijn gaan verdiepen in het onmisbare gebruiksvoorwerp: de tas. Het uiterlijk  van de tas – de vorm, het materiaal en de decoratie – wordt beïnvloed door mode, kunst en industriële ontwikkelingen. Daardoor geven tassen een goed beeld van de sociaal-culturele ontwikkelingen door de eeuwen heen.

Eén ding is al die jaren altijd hetzelfde gebleven: een tas is als de ziel van een vrouw. Al haar persoonlijke spullen ‘zeult’ ze erin mee. Het is niet snel dat iemand anders, laat staan een man, daar zomaar een kijkje in zou mogen nemen. Dat ervoeren we zelf op de Godin&Training waar dit juist een item was om meer over iemand anders te weten te komen.

Benieuwd naar de tassencollectie, die is gevestigd in een oud burgemeesterspand uit de 17e eeuw? Klik hier voor openingstijden en meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s