Eva wanneer bel je een Soroptimist?

Eva Jinek doet oproep aan vrouwen om van zich te laten horen in de media
“Het was muisstil in de bomvolle zaal met ambitieuze vrouwen (12 juni 2017, Amsterdam), toen Eva Jinek haar krachtige betoog gaf tijdens het NextWomen Summit event in Amsterdam gericht op ambitieuze carrièrevrouwen. Met negen jaar ervaring op televisie weet zij als geen ander hoe het is om in de spotlight te staan. “Er komt een moment dat mensen het niet meer over je uiterlijk, je kleding of je liefdesleven hebben. Ze gaan je zien voor de vrouw die je bent.”

Zusters
Eva sprak in haar krachtige betoog haar ‘zusters’ toe, zoals ze zelf de vrouwen om haar ziet. Ze mist de aanwezigheid van vrouwelijke experts in de media, óók in haar eigen talkshow. Door de negatieve reacties op met name sociale media zijn veel vrouwen geneigd om niet eens meer te proberen om uitgenodigd te worden voor een talkshow. “We zien alleen de negatieve reacties, zo werkt dat bij mensen. En of het nu je eerste of twintigste keer is, het blijft impact hebben als er negatief over je geschreven en gesproken wordt.” Ze weet er alles van en spreekt vanuit persoonlijk ervaring, aldus Eva, die veelvuldig als bitch en koele kikker is omschreven.

Soroptimisten
Soroptimisten zetten zich in om de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd te verbeteren. Soroptimisten zijn zusters, Sorores, die het beste, het optimale, nastreven. Soroptimisten willen de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes verbeteren door middel van onderwijs en economische en politieke bekrachtiging. Het thema van 2011-2030 luidt dan ook: “Empowerment of Women through Education and Leadership”.

A global voice for women
Een wereld waarin de mensenrechten worden gerespecteerd, ook voor vrouwen. Waarin vrouwen en meisjes hun individuele en collectieve vermogens kunnen benutten om hun ambities te vervullen.  En iedere vrouw in vrijheid de kans krijgt zich volwaardig in te zetten voor een duurzame, vreedzame wereld.

Fight or flight
Volgens Eva reageren vrouwen op twee manieren op kritiek: fight of flight. Als je in de vechtstand gaat, word je boos, bouw je een muur om je heen, zorg je ervoor dat niets je meer raakt en stop je met voelen. Hiermee sluit je een groot deel van de mensen om je heen buiten. Je kan ook voor de vluchtstand kiezen. “Dit is waar de meeste vrouwen voor kiezen. Ze lopen weg en zeggen: ‘ik doe dit nooit meer’. Hierdoor verlies ik veel vrouwen bij mij aan tafel, die deskundig zijn en geen onderdeel willen uitmaken van dit zogenaamde circus.”

Blootleggen
Eva begrijpt dat mensen het niet meer proberen, omdat ze zichzelf niet willen blootleggen aan al die kritiek. Het resultaat is wel dat vrouwen als deskundige geen onderdeel uitmaken van de gesprekken aan tafel en dus in de minderheid zijn. Ze spreekt de vrouwen in de zaal bemoedigend toe: “Dit is een neerwaartse spiraal en deze moeten we doorbreken. We kiezen niet hoe mensen op ons reageren, maar wij hebben wel een keuze hoe wij reageren. Wij mogen reageren door op te komen dagen!”

Betoog Eva overgenomen van Nieuws.nl

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s