Heel Holland fietst

Nederland is hét fietsland bij uitstek:
Nederlanders houden van fietsen. De meeste Nederlanders (84%) hebben één of vaak wel meerdere fietsen. Van de 17 miljoen inwoners in Nederland zitten er 13,5 miljoen op de fiets. In totaal bezitten zij 22,3 miljoen fietsen! Er is geen soortgelijk land op de wereld waar fietsen zo intensief worden gebruikt.

Kinderen leren van kleins af aan al rond te racen op hun ijzeren ros en ook als volwassenen doen we boodschappen, nemen we kratjes bier en vrienden achterop de bagagedrager mee en vervoeren we tuinstoelen of vintage tafeltjes op onze tweewieler. En ondanks het slechte weer, wordt er ook heel wat recreatief gefietst, geracet of gemountainbiket. Mannen blijken hierin een tikje fanatieker dan vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van Strava, een trainingsapp die een miljoen Nederlanders gebruiken.

Mannen en vrouwen
Het verschil tussen man en vrouw is evident: De mannen fietsen gemiddeld aan langere afstand, ze gaan sneller en maken meer hoogtemeters dan vrouwen. Gemiddeld rijden mannen 50,9 kilometer per keer, waarbij ze net geen 27 kilometer per uur rijden.

Avondetappe
Als we de fiets opstappen, doen we dat wel het liefst ’s avonds. Jongeren tussen 20 en 35 rijden het liefst tussen 18.00 en 19.00 uur ’s avonds, de oudere generatie stapt vaker tussen 09.00 en 10.00 uur op.

Mannen gaan met 26,9 kilometer per uur zo’n 5 kilometer harder dan vrouwelijke fietsers. Hun gemiddelde beweegtijd is 2 uur 3 minuten, bij vrouwen is dat 3 uur 9 minuten. Vrouwen stoppen dus waarschijnlijk vaker en langer, bijvoorbeeld om een drankje te doen (na een tijdje stopt dan de kilometerteller en gaat de gemiddelde snelheid die gemeten wordt niet verder omlaag). Mannen fietsten gemiddeld in 2016 een afstand van 709.7 kilometer, vrouwen legden 367.7 kilometer af.

Vooral klimmetjes zijn populair al is het maar een brug of viaduct. Mannen overbruggen 138 hoogtemeters per rit, vrouwen 94.

Velo-city
‘s Werelds grootste fietscongres, Velo-city, werd dit jaar gehouden van 13 t/m 16 juni  2017.Deze Global Cycling Summit werd in samenwerking met de European Cyclists’ Federation (ECF), de gemeenten Arnhem-Nijmegen en de provincie Gelderland georganiseerd. 1.500 deelnemers uit ca. 80 landen namen deel aan het grootste fietscongres ter wereld. Velo-city 2017 is een uniek evenement waar kennisdeling en kennisuitwisseling door specialisten vanuit de hele wereld op het gebied van fietsbeleid, fietsinfrastructuur en duurzame mobiliteit centraal staan. In 2016 vond de conferentie plaats in de Taiwanese hoofdstad Taipei en in 2018 is Rio de Janeiro aan de beurt.

 

Velocity promo

 

Goede doel
Fietsrondes, fietschallenges worden ook steeds vaker georganiseerd om sponsorgelden binnen te halen. Populair zijn Alpe d’HuZes en onlangs werd de Stofwisseltour gehouden. Er werd zelfs live verslag van gedaan via NPO1. Presentatrice Dionne Stax kon een opbrengst van € 158.057,–.  bekend maken. Het gaat dus al lang niet meer om klein-geld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s