Financiele zaken; Wie beslist, wie betaalt

Het ING deed onlangs onderzoek wie neemt de financiele beslissingen in een huishouden. Ca 1000 koppels werden ondervraagd.  Worden ze met elkaar bediscussieerd of neemt 1 persoon het voortouw.

Vakantie
Besluiten over de vakantie worden het vaakst gezamenlijk genomen, in 87 procent van de gevallen. Direct daarna komen besluiten over een gezamenlijke bankrekening (83 procent) en sparen (75 procent). Maar zelfs als het om de aanschaf van kleren gaat doet nog eenderde dat samen.

Wie betaalt
In het besluitvormingsproces blijkt de saamhorigheid ook te pieken als het om betalen gaat betaalt de man vaker (57 procent) tenminste mee aan zaken waarin hij niet gehoord is. Zodra de vrouw kleren koopt wordt maar twee procent van de mannen erin gekend maar 20 procent betaalt er wel aan mee. Herkent u dat?

Het is dus zeker niet zo dat wie betaalt, bepaalt. Het ING-onderzoek wijst overigens wel uit dat stellen die gezamenlijk beslissen en – vooral ook – een gezamenlijke bankrekening voeren, minder financieel problemen kennen dan paren die dat allemaal niet of minder doen.

 

 

 

Rapport

Bron: ING


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s