Brandje blussen; komen vrouwen tekort

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is bang dat de brandweer komende tijd veel vrouwelijke vrijwilligers ziet afhaken. Veel vrouwen zakken namelijk voor de onlangs vernieuwde conditietest.

Landelijk nieuws
De vakbond steunt daarom een zaak die brandweervrouw Jorien Traas aanspant bij het College voor de Rechten van de Mens. De nieuwe conditietest is discriminerend, vindt zij, omdat die geen rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen.

PPMO is het preventieve gezondheidsonderzoek dat toetst of een medewerker nog voldoet aan de functie-eisen voor het uitvoeren van de functie. Het betreft een medische keuring die bestaat uit verschillende onderdelen om de geschiktheid te testen. Voorbeelden van functie-eisen waarop wordt getoetst zijn onder andere energetische piekbelasting, goed gezichtsvermogen, emotionele piekbelasting en belastbaarheid van de longen. Het uiteindelijke onderzoek zoals het nu uitgevoerd wordt is tot stand gekomen na onderzoek door het Coronel Instituut (onderdeel van het AMC) en overleg tussen werkgever, werknemers, experts en bonden. Het fysieke deel van de PPMO – de brandbestrijdingstest en de brandweertraplooptest – toetsen op functionele wijze de fysieke inzetbaarheid en herkenbaar vanuit de praktijk.

Deze norm is bepaald door in drie regio’s pilots te draaien met mannen en vrouwen, jong en oud. Ook voor vrouwen en oudere medewerkers (die fysiologisch minder sterk zijn) moest de test te doen zijn. Uit cijfers blijkt dat 96% tot 97% van de medewerkers geschikt wordt bevonden bij de PPMO. De veiligheidsregio gaat met de mensen die het niet halen in overleg om gezamenlijk te kijken wat er nodig is om wel aan de functie-eisen te kunnen voldoen

“Olie op het vuur”
De brandweer heeft in 2014 een landelijke test ingevoerd die brandweerlieden overal op dezelfde manier hun geschiktheid test. De eisen die gesteld worden zijn voor iedereen gelijk, man of vrouw. Is dat eerlijk? Judith Sluiter, hoogleraar medische selectie, hielp mee met de ontwikkeling van de conditietest. ‘Als het aan Judith Sluiter ligt, kan de behandeling niet gelijk genoeg zijn. Ze is groot voorstander van gelijke eisen. “Je kunt geen onderscheid maken tussen werknemers, want het werk zelf maakt ook geen onderscheid.” Een voorbeeld. “Als een collega van 80 kilo boven in een brandend gebouw op de grond ligt en weggedragen moet worden, kun je niet zeggen: het gaat niet, ik roep een ander. Daar is geen tijd voor.” Het blussen van branden, zegt Sluiter, vergt nou eenmaal bepaalde fysieke kwaliteiten. Hetzelfde geldt wat haar betreft voor politie en defensie.’ (Bron: De Volkskrant, 1 juli 2017)

 

Bronnen:


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s