Vrouwenstem irritant?

Wat is dat toch met die vrouwenstem? Eerst was er alle aandacht voor het ‘kraakje’ in de vrouwelijke stem, de ‘vocal fry’. En nu zouden vrouwenstemmen zelfs als irritant worden ervaren, met name een hoge of schelle stem. Dat zou ook een reden zijn waarom er weinig vrouwelijke dj’s op de radio te horen zijn.

Is dat zo? NRC checkte het. Zij vond geen wetenschappelijk onderzoek dat deze bewering ondersteunt. Er is wel onderzoek waaruit blijkt dat mensen liever een man met een lage dan met een hoge stem horen. Kennelijk is een hoge mannenstem wel irritant.

Ook vond NRC onderzoek waarbij van acht mannen en acht vrouwen de hersenactiviteit is gemeten tijdens het luisteren naar mannen- en vrouwenstemmen. De hersenen reageerden sterker op de vrouwenstemmen. Maar waarom? De onderzoekers kunnen er slechts over speculeren.  Wellicht hebben pasgeborenen al een voorkeur voor vrouwenstemmen, opperen zij. Of  misschien lijken vrouwenstemmen meer dan mannenstemmen op kinderstemmen en reageren volwassenen daar sterker op. Het onderzoek rept niet over irritatie.

Elisabeth Ebbink (psycholoog, operazangeres en stemtrainer) adviseert: ‘Ik zou willen pleiten voor de ‘vrije vrouwenstem’. Zeker met laagte, maar ook met hoogte. Hoogte geeft de stem vitaliteit en kleur, laagte geeft inhoud en betrouwbaarheid. En vooral heeft deze stem diepte. Je geeft je stemklank de ruimte door niet je stem af te knijpen (zoals in de kale laagte) en niet je stem ‘eruit te blazen’ (zoals in de opgewonden hoogte), maar door je lichaam, je klankkast ruim te houden, zodat er veel echo en dus veel diepte ontstaat. Met gemak.’ Als voorbeelden van vrouwenstemmen met hoogte noemt Ebbink: Kathelijne Buitenweg, Marike Stellinga, Annemarie Jorritsma en Goedele Liekens. Vrouwen met expertise, macht, en plezier in wat ze te vertellen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s