Body Art: versiering van het lichaam tentoongesteld

In het Tropenmuseum in Amsterdam kun je tot juli 2018 naar de tentoonstelling Body Art; een manier om je lichaam te gebruiken als kunst. Je ziet lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

De tentoonstelling leidt je langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag, verdeeld in zes thema’s: persoonlijk, groep, mooi, eigenzinnig, spiritueel en show. Je hoort persoonlijke verhalen, ziet werk van de wereldberoemde Franse kunstenaar ORLAN – die haar gezicht met plastische chirurgie heeft gemodelleerd naar vrouwelijke personages uit de kunstgeschiedenis: Mona Lisa, Venus en Diana – en topstukken uit de collectie van onder meer het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Het versieren van het lichaam is al zo oud als de mensheid:

  • Vroeger sneden de Danivrouwen (een Papoea-stam) gedeeltes van hun vingers af tijdens de rouw.
  • In China kennen we het verkorten en vervormen van de vrouwelijke voeten. Deze ‘lotusvoeten’ werden onder andere gezien als statussymbool.
  • In Ethiopië krijgen meisjes al op jonge leeftijd een ronde lipplaat van klei of hout ingebracht. Uiteindelijk is het: hoe groter de ronding, hoe meer ze als vrouw waard is (bruidsschat).
  • In Myanmar krijgt een meisje vanaf 5 jaar haar eerste nekring. Waarom ze dit doen is niet helemaal duidelijk. Reden zou kunnen zijn dat wanneer ze als vrouw ontrouw pleegt, de nekringen worden verwijderd en ze haar nek breekt.

Body Art in de zin van tatoeages is ‘in’. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 29 jaar heeft 31% van de Nederlanders inmiddels een tatoeage.

Body Art laat zien dat ieder versierd mens, hoe extreem het ook lijkt, daarmee uiting geeft aan zijn of haar identiteit. Die behoefte blijkt een algemene menselijke behoefte. Om je na te laten denken of je zoiets zelf wel of niet zou doen, kun je tijdens de tentoonstelling een lichaam virtueel veranderen. Komende zondag is er van 14.00 tot 15.00 uur een gratis rondleiding. Tenzij je een museumjaarkaart hebt, betaal je wel museumentree. Reserveren is raadzaam via 088 – 0042 840 of reserveren@tropenmuseum.nl.

Body Art-interview met model en presentatrice Femke Fatale, waarom zij haar lichaam versiert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s