Magnetron de oplossing als vrouwen niet meer willen koken…?

Rosanne Hertzberger, NRC-columnist en microbioloog pleit voor magnetronmaaltijden, E-nummers en vooral zoveel mogelijk verpakt eten waarbij grote machines en microbiologen komen kijken. Ze vraagt zich af waarom je naar de biologische supermarkt zou moeten gaan om zelf thuis te koken. Volgens haar is dat “slecht voor je portemonnee, slecht voor de planeet en zelfs slecht voor de emancipatie”.

Volgens Hertzberger komt koken vaak op de vrouw terecht. Haar oplossing is dan ook: de magnetron. (Wat is er mis om bijvoorbeeld je man te laten koken als je er zelf geen zin in hebt?) Ze kan ook genieten van een magnetronmaaltijd met heel veel E-nummers. Want “dat is veel gezonder dan de bakken vol zout en suiker die producten houdbaar moeten maken”. Nu heeft ze onlangs een boek uitgebracht met een ode over E-nummers. Misschien dat ze dit hiermee wil promoten?

Hertzberger koopt geen duur biologisch brood “dat al na een dag oud is en zodoende verspilling van voedsel is”. Wat is er mis met brood in de vriezer bewaren en er dagelijks de benodigde hoeveelheid uit te halen? Of van het oude brood iets lekkers maken. Zou Hertzberger zelf niet de grootste verspiller zijn? Als er voedsel over is weet ze blijkbaar niet wat ze er verder mee kan doen. Bovendien gebruikt ze veel voorverpakte producten in plastic en karton?

Zouden we ons zorgen moeten maken over de kinderen die Hertzberger opvoedt? Die krijgen blijkbaar mee dat koken met verse ingrediënten niet nodig is. En dat ze net zo goed een voorverpakte industriële quiche of cordon blue magnetronmaaltijd kunnen eten, waar hun moeder zelf ook “zo van geniet”. De kennis en kunde van verse ingrediënten en kruiden raken zo helemaal naar de achtergrond. Is het niet beter je kinderen (zonen en dochters) te leren hoe je een eigen maaltijd kunt klaarmaken. Waarbij variatie het grote toverwoord is. Dat is goedkoper dan 7x per week een magnetronmaaltijd kopen. Bovendien steunen we zo de (bio)boeren die met hun vruchtwisseling zorgen voor biodiversiteit op de planeet.

De kinderen van Hertzberger groeien op in de veronderstelling dat “het een mythe is dat zelf koken gezonder is”. En “dat je in de tijd die je daarmee kwijt bent beter een avondstudie kunt volgen”. Toch benieuwd of Hertzberger haar kinderen borstvoeding heeft gegeven. Want dat kost tijd én zit niet in een kant-en-klaar pakje met van die veilige E-nummers. Want daar zullen toch ook minstens grote machines en microbiologen aan te pas moeten zijn gekomen.

Tip voor Mevrouw Hertzberger: zet je man aan het werk en haal een maaltijdpakket in huis. Bijvoorbeeld van EkoMenu. Kies je voor het Familie menu dan eet je voor € 3,69 per persoon een 100% biologische maaltijd die aan huis wordt bezorgd. De ingrediënten en receptbeschrijving zitten in een papieren zak, die daarna bij het oud papier kan. Elke verse maaltijd staat binnen een half uur op tafel. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Bestel je via deze link, dan krijg je er ook nog eens 10% korting op.

Beeld: Tristar magnetron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s