Poll: een ‘Downloze’ samenleving, moeten we dat willen?

Afgelopen weekend stond in de Volkskrant een artikel met bovengenoemde kop. De discussie ging erover of elke zwangere vrouw haar ongeboren kind kosteloos moet kunnen laten testen op het syndroom van Down met de NIPT-test. In Denemarken is hiermee inmiddels een vrijwel Downloze samenleving ontstaan. Hoe denken wij in Nederland hierover?

Aan het woord kwamen Wilfred die een 16-jarige zoon met Down heeft en Bertina die een 12-jarige tweeling heeft waarvan één kind met Down. De vriendin van Wilfred was destijds te jong voor de vroegere combinatietest. Bertina kreeg deze wel aangeboden maar weigerde. En hoewel Wilfred enorm van zijn zoon houdt, begrijpt hij nog altijd niet waarom hem het recht op zelfbeschikking is ontnomen. Bertina vindt het ergste van de discussie dat haar prachtige zoon vraagt ‘had ik niet geboren mogen worden’. Maar gaat deze discussie over de vrijheid om te weten tegenover niet te weten. Of is hier meer aan de hand en gaat het over hoe wij omgaan met het onvolmaakte leven?

Vooralsnog is het advies van Zorginstituut Nederland aan minister Schippers om de NIPT-test, waarmee aangeboren afwijkingen zoals het Downsyndroom kunnen worden vastgesteld, niet op te nemen in de basisverzekering voor zorgkosten omdat er veelal geen sprake is van zorg.

Filosoof Zuijderland vertelt in de Volkskrant dat elke ontwikkeling die de maakbaarheid van het leven vergroot aanleiding is tot ethische discussies. Zo past abortus nog altijd niet bij ons intuïtieve respect voor het ongeboren leven. En fanatieke belangenorganisaties koppelen DNA-sleutelen aan het Derde Rijk en zien uitbanning van Downers als genocide.

Vooralsnog lijkt Down in Nederland geen reden voor abortus. Vooral als het geloof een rol speelt of als het de laatste mogelijkheid is om überhaupt nog moeder te worden. Ook in meer traditionele gezinnen waarbij de vrouw de zorgtaken op zich neemt speelt deze discussie minder. Daarnaast lijkt het alsof wij Nederlanders Down juist associëren met goede kwaliteiten, zoals onbevangenheid, spontaniteit en puurheid. Dat laatste is vooral bij ‘knuffelbare’ Downers het geval, aldus het artikel in de Volkskrant.

De discussie blijft ondertussen doorgaan. Wij zijn heel benieuwd: wat vind jij? Daarvoor hebben we een poll aangemaakt. Als je wilt kun je ook een toelichting achterlaten bij de reacties.

Bron: de Volkskrant

2 gedachtes over “Poll: een ‘Downloze’ samenleving, moeten we dat willen?

  1. Goedemorgen Sorore,

    wil je mijn e-mailadres asjeblieft wijzigen in: Binnenkort vervalt het e-mailadres dat is gekoppeld aan mijn introweb-account. Wilt u voortaal gebruik maken van: legienk@gmail.com

    Dank! Vriendelijke groet, Legien

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s