Oppassen; gezondheidsklachten

Het lijkt tegenwoordig wel de core business van de jonge senior. Steeds vaker hoor je dat kleinkinderen de agenda van opa en oma bepalen. Dat alles met volle instemming van alle partijen.

De tijd dat (klein) kinderen op zondag op bezoek kwamen bij opa en oma lijkt voorbij. De oppasdag is trend(y). Een speciaal kwaliteitsmoment waarop je actief deel neemt aan het leven van je kleinkind.

Win win, verliest
Het lijkt een win win situatie voor alle partijen, oma/opa, ouders, kinderen, maar ..

Hoogleraar Vrouwencardiologie Angela Maas ziet tijdens haar spreekuur met enige regelmaat overbelaste oma’s. “Ze zijn moe, komen enerzijds niet toe aan wat meer rust in deze levensfase en anderzijds aan voldoende sporten/bewegen om een beetje fit te blijven. Ze hebben vaak een te hoge bloeddruk, wat weer klachten kan geven van slecht slapen, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Als je ouder wordt, dan wordt je conditie minder en ben je vaak minder stressbestendig. Ook spier- en gewrichtsklachten komen meer voor en die zijn van invloed op je tempo”.

Angela stelt dat ouderen die regelmatig op hun kleinkinderen passen vaker te maken hebben met gezondheidsklachten. Zij zijn minder energiek en flexibel door hun leeftijd, maar de oppas activiteiten zorgen voor meers stress dan goed voor ze is. Oppassen wordt hierdoor een te grote taak. Zij spreekt ouders erop aan om beter af te wegen of zij de grootouders wel moeten belasten met een structurele oppasdag.

Stem op de RTL poll 2 september 2017: Opa’s en oma’s overbelast door oppassen op kleinkinderen? 

Bron: RTL nieuws


 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s