Hoge nood

“Je kunt als vrouw ook in een urinoir plassen. Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.’
– kantonrechter Amsterdam (18/09/2017)

Als je als vrouw moet plassen onderweg, moet je meestal heel lang zoeken naar een openbaar toilet. Dat blijkt uit cijfers van Hoge Nood, een organisatie die zich inzet voor het plaatsen van meer openbare toiletten. Er zijn in Nederland zo’n 565 openbare wc’s, maar ruim één derde daarvan is niet toegankelijk voor vrouwen.

 

Te weinig damestoiletten

  • Nederland telt zo’n 565 openbare toiletten die 24 uur toegankelijk zijn. Denk aan toiletgebouwtjes, plaskruizen en plaskrullen.
  • 204 van de 565 toiletten zijn urinoirs, en dus alleen bedoeld voor mannen.
  • De overige 361 toiletten zijn wel toegankelijk voor vrouwen. Maar mannen kunnen dus in alle 565 openbare toiletten terecht.
    Bron: Hoge Nood

Utrecht
Vrouwen die nodig moeten plassen worden in Utrecht nog steeds gediscrimineerd. In het centrum van Utrecht kunnen vrouwen maar op één toilet 24/7 terecht.
Vooral vrouwelijke studenten, de nachtbrakers, kennen het probleem. Zonder plastuit zullen zij genoodzaakt zijn om hun boodschap op te houden of wild te plassen, hoewel dit laatste wel strafbaar is.

Een woordvoerder van de gemeente zegt de wens voor een 24/7-toilet voor vrouwen niet te kennen en de behoefte nooit gemeten te hebben. Daarom is het realiseren van meer plasgelegenheid voor vrouwen geen beleidsdoel. Dat terwijl een kleine meerderheid van de Utrechters vrouw is en de studentengroepering voor grofweg twee derde uit vrouw bestaat – een trieste mededeling.

Amsterdam
Het probleem is niet typisch Utrechts. In een column in NRC van augustus riepen Bahareh Goodarzi, verloskundige en docent-onderzoeker aan de VU, en Naomi Donner, arts in opleiding aan de UvA,  vrouwen op tot massaal wildplassen.

Binnenkort dient een zaak in Amsterdam van Geerte Piening die haar wildplasboete van 147 euro aanvecht voor de rechter omdat er voor vrouwen veel minder voorzieningen zijn dan voor mannen.

Geerte Piening:
Nee, winnen niet: wildplassen is wildplassen, dus ik zat gewoon fout. Maar ik hoop wel dat mijn boete wordt kwijtgescholden, omdat ze iets zien in mijn argumentatie. Want waarom krijgen zowel vrouwen als mannen boetes voor wildplassen, wat gaat over gelijke behandeling, maar zijn er voor vrouwen veel minder openbare toiletten te vinden? Dat is scheef”.

 

Noot:
Geerte Piening heeft haar zaak verloren bij de kantonrechter, wel werd haar boete verlaagd tot 90 euro.

 


Bronnen:
RTL nieuws
DUB
– Vice

foto: Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s