Meisjes zijn vaker het slachtoffer van online pesten

Het onterecht beschuldigen of te kijk zetten van meisjes, laster, is de meest voorkomende pestvorm. Kwetsende foto’s, roddels, worden geplaatst op internet, geappt etc.

 

In totaal wordt twaalf procent van deze tienermeisjes weleens gepest op internet, tegen zeven procent van de jongens

Waarom zijn meisjes vaker slachtoffer
Meidenvenijn blijkt een niet te onderschatten fenomeen, manipulatie, roddels, groepsuitsluiting is typisch meidenpestgedrag. De jongens pesten fysieker, de meisjes “socialer”.

Melden
Minder dan een op de zeven online gepeste jongeren tussen de 15 en 18 jaar meldde dit in 2016 bij de politie of een andere instantie, blijkt uit dezelfde cijfers. Volgens psycholoog Bob van der Meer, die zich specialiseert in pesten, is dat uit angst voor de pesters. “Zij oefenen namelijk macht uit en misbruiken die macht soms. Bovendien hebben ze de neiging om anderen te overheersen en hebben weinig empathisch vermogen.”

School
Er ligt een functie voor de scholen om zeker aan het begin van het schooljaar aan te geven dat pesten niet kan en niet wordt getolereerd. Een praatpaal, vertrouwenspersoon, binnen de school kan ervoor zorgen dat leerlingen niet hun emoties opkroppen en in een isolement terecht komen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de aanpak van pesten het meest effectief is als dat gebeurt in samenwerking met de ouders. Bij het voorkomen en aanpakken van online pesten is ook samenwerking met het team en leerlingen onmisbaar. Op basis van deze inzichten heeft Stichting School & Veiligheid samen met deskundigen materiaal ontwikkeld.

 

 

Bron:
CBS
Week tegen het pesten 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s