Slavernij is niet meer van deze tijd, maar maakt nog steeds slachtoffers

Vrouwen en meisjes kwetsbaar
Van de 40,3 miljoen moderne slaven in 2016 was 71 procent vrouw. Sinds dit jaar tellen gedwongen huwelijken ook tot een vorm van slavernij. Zo’n 16 miljoen mensen, van wie 84 procent vrouw, moesten tegen hun wil trouwen.

 

Huwelijk
Het huwelijk is volgens onderzoeker Fiona David van de Walk Free Foundation niet meer dan een dekmantel om slavernij te verhullen. “Iemand die gedwongen is te trouwen, gratis huishoudelijk werk doet en geen enkele seksuele zeggenschap heeft, is slachtoffer van slavernij”, zei David tegen The Guardian. De gedwongen huwelijken worden volgens haar nu meegeteld om mensen er bewust van te maken wat die huwelijken in werkelijkheid zijn.

Van de grofweg 5 miljoen mensen die worden uitgebuit in de seksindustrie is 99 procent vrouw.

Uitbuiting
“Slavernij is niet alleen een relikwie uit het verleden”, schrijven arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties en de Walk Free Foundation in een recent verschenen rapport. Onder moderne slavernij scharen zij elke vorm van uitbuiting onder druk van bedreiging, geweld, afpersing, misleiding of machtsmisbruik.

Het onderzoek baseert zich op vragenlijsten en persoonlijke interviews met meer dan 71.000 mensen in 48 landen. Tegenover de 24,9 miljoen dwangarbeiders uit het onderzoek zijn bij de Verenigde Naties slechts 63.000 aangiften bekend van slachtoffers, aldus onderzoeker David.

 

Global estimates 2017

foto: Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s