Ken jij je getallen: bloeddrukmeting

Regelmatig wordt door (vrouwelijke) cardiologen een oproep gedaan je bloeddruk periodiek te laten meten. Maar ja, als je gezond bent hoe vaak kom je dan boven de 40 bij de huisarts?

Maak je in je overvolle agenda tijd vrij om je waarden te laten meten?

Ik ben wel eens met mijn bejaarde moeder mee naar de huisarts geweest, waarbij ook haar bloeddruk werd gemeten. En passant zei ik eigenlijk heb ik geen idee hoe hoog/laag mijn bloeddruk is. Waarop de huisarts zei: Dat zou uw huisarts moeten meten. Hmmm, u bent ook mijn huisarts?!

Mijn reactie heeft nog steeds niet tot een wederzijds ijkmoment geleid.

Angela Maas RadboudUmc
Met de waarschuwing van Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie in het Radboudumc, weliswaar bedoeld voor vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten om regelmatig de bloeddruk te laten meten, sta ik nu toch weer voor een dilemma.

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen in onze Westerse samenleving. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die tijdens een zwangerschap een ernstig verhoogde bloeddruk (preeclampsie/HELLP syndroom of zwangerschapsvergiftiging) hebben gehad, een hoger risico hebben om op latere leeftijd hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Vroege opsporing van risicofactoren is een belangrijke methode om het ontstaan van aderverkalking met als gevolg hart- en vaatziekten te voorkomen.

Vrouwen die als meisje al veel migraine hadden en later moeilijk zwanger konden worden. Volgens Maas treedt bij hen „een snellere veroudering van de vaten” op. „Op hun vijftigste hebben ze meer verkalking en een hogere bloeddruk dan andere vrouwen van hun leeftijd.”

Het Radboudumc gaat onderzoeken of thuismonitoring van de bloeddruk hierin van waarde kan zijn.

Yolanda Appelman VUmc
Cardioloog Yolande Appelman van het VUmc in Amsterdam gaat nog wat verder dan Maas. Zij vindt dat alle vrouwen in de aanloop naar de overgang, vanaf hun veertigste, „hun getallen” zouden moeten kennen. Bloeddruk, gewicht, cholesterol, suiker. Volgens haar schatten huisartsen het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen te laag in.

Maak ik nu toch een afspraak?

Wie deelt haar ervaring?

Bronnen:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s