Menstruatie; #bloodnormal

Menstruatie is nog steeds een geheimzinnige periode. Je ziet weinig (maand) verbanden buiten de schappen van de winkel en je eigen voorraad. Er lopen toch meer ongestelde vrouwen rond? Je ziet ze eigenlijk nooit met een doekje voor het bloeden lopen?!
Hooguit vind je een cellofaantje dat achtergebleven is op de wc vloer. Grappig is wel dat de reclameboodschap voor maandverbanden vaak de nadruk legt op comfort en onzichtbaarheid.

 

Menstruatie taboe
Onder tieners leeft het grootste taboe. Ruim de helft van de ondervraagden in de leeftijd van 13 tot 17 jaar praat niet over menstruatie.

Vrouwen verstoppen het maandverband nog altijd als ze naar de wc gaan. Handtas, knuist of broekzak maskert de ongesteldheid.

Eigenlijk wordt je in het dagelijks leven bijna nooit geconfronteerd met de menstruatie van een vrouw. Tenzij de hormonen opspelen en het korte lontje vonkt.

#bloodnormal
Libresse is een campagne gestart om de maandelijkse cyclus uit de taboesfeer te halen.

“De #bloodnormal campagne is bedoeld om de taboes rondom ongesteld zijn voorgoed te doorbreken. We hebben een onlineonderzoek gehouden onder 10.017 mannen en vrouwen, daarvan geeft 74 % aan graag een realistische weergave van ongesteldheid in reclames te willen zien”.

Video
Er is een spraakmakende video gemaakt die verschillende scenario’s uit het dagelijks leven van jonge, menstruerende vrouwen portretteert. Met de video wil Libresse laten zien dat menstruatie, in welke situatie dan ook, heel normaal is en dat vrouwen dit niet hoeven te verbergen: „Periods are normal, showing them should be too.”

Naast media kunnen ook mannen helpen om het taboe te verdrijven, aangezien zij nauwelijks over dit onderwerp praten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2% van de meisjes tussen 13-17 jaar met hun vader over menstruatie praat, terwijl 52% dit wel met hun moeder doet. De helft van de Nederlandse respondenten vindt dat vaders beter geïnformeerd zouden moeten zijn om zo makkelijker en beter de vragen van hun dochters over menstruatie te kunnen beantwoorden.

 

Bron: https://www.libresse.nl/bloodnormal

Foto: Pixabay

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s