Kindersterfte

Dertig jaar geleden stierven nog 93 van de duizend kinderen onder de 5 jaar.
Sinds 1990 is dat aantal met de helft afgenomen.
Zo schrijft de VN in haar rapport:  Levels and Trends in Child Mortality Report 2017

Deze daling is vooral te danken aan het uitgebreide vaccinatieprogramma, verbeterde hygiene en voeding en de preventieve zorg.

Begin jaren negentig werd nog maar 40 procent van de kinderen bereikt door vaccinatieprogramma’s, nu is dat 80 procent.”

Rijksvaccinatieprogramma NL
Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terugkomen. Jeugd
gezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor kinderen tussen 0-19 jaar. Gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor het organiseren van de JGZ. Voor de organisatie en manier van invulling worden de taken vaak door de GGD’en ingevuld. Zij zorgen voor voorlichting en vaccinaties. (meer info Rijksvaccinatieprogramma)

Zorg om pasgeborenen
De VN houdt nog wel zorgen over het aantal pasgeborenen dat overlijdt. Bijna de helft van de ruim 5,6 miljoen kinderen die in 2016 stierven, was nog geen maand oud. Longontsteking en diarree zijn de meest bedreigende ziekten.

Kwetsbare landen
Pasgeborenen in Zuid Azië 39 % en sub-Saharan Africa landen (38 %). zijn het meest kwetsbaar. Ook landen als India (24%), Pakistan (10%), Nigeria (9%), the Democratische republiek Congo (4%) en Ethiopië (3%) hebben een hoog sterftecijfer onder deze groep.

bron: Unicef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s