Vrouwen delen spontaner

“Je geeft niets aan de armen, je deelt iets met hen“.  De spreuk van week 43 op de Cordaidspreukenkalender 2017. Mooi gevonden. Vrouwen delen doorgaans makkelijker. Mannen zijn zelfzuchtiger en wegen hun belang.

Geven en delen wordt door vrouwen als louterend ervaren. Ze zullen dan ook eerder bijdragen aan een goed doel.

Neurowetenschappers*  onderzochten waarom vrouwen eerder delen. Gebieden in het brein die geactiveerd worden bij het nemen van beslissingen om te delen, werden onderzocht.

In een serie experimenten werd aan mannelijke en vrouwelijke deelnemers gevraagd om 100 personen in gedachte te nemen en die te ranken. In de range van beste vriend(in) tot onbekend. Ook werd hun gevraagd aan welke types ze geld zouden geven.

In het experiment met Amisulpride werd het ‘deelgedrag’ van vrouwen en de zelfzuchtigheid van mannen onderdrukt. Hoewel de research aantoonde dat er verschillen tussen mannen en vrouwen zijn op een biologisch niveau, zei hoofdonderzoeker Soutschek dat ze niets zeiden over het waarom van deze verschillen.

“Het zou bedrog zijn om te geloven dat verschillen in breinfunctie aangeboren zijn dan wel een evolutionaire basis hebben,”
“Toch is het dopaminergische systeem cruciaal voor het leren wat aansluit op het idee dat de waargenomen verschillen wellicht het gevolg zijn van genderstereotypen in westerse samenlevingen. Echter, zoals ik eerder zei, dit lijkt ons vooralsnog de meest plausibele verklaring – we kunnen de evolutionaire these niet terzijde schuiven.”

*Soutschek A., e.a. The dopaminergic reward system underpins gender differences in social preferences. Nature Human Behaviour (2017) doi:10.1038/s41562-017-0226-y (published online 9 oct 2017)

 

 

Bron: Businessinsider Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s