Eindelijk hulpmiddel herkenning hoogbegaafdheid bij baby’s en peuters

In de Alkmaarse Courant stond een artikel over hoogbegaafdheid bij baby’s. Signalen hiervan kunnen dan namelijk al zichtbaar zijn. Een baby die bijvoorbeeld opvallend snel alles om zich heen wil zien. Van al die nieuwe prikkels kunnen ze genieten of er juist overgevoelig voor zijn. Consultatiebureaus gaan zich richten op de herkenning van hoogbegaafdheid bij baby’s en peuters.

Andere ontwikkeling

Als ouders zie je vaak zelf wel dat je kind zich anders en vaak ook in een ander tempo ontwikkelt. Maar de koppeling met hoogbegaafdheid wordt meestal niet gelegd. Vaak hoor je als ouders dat jouw kind niet lijkt te passen bij de ontwikkelingslijnen en steeds uit de pas loopt. Dat kan voor problemen zorgen. Meer dan eens blijkt zo’n kind later hoogbegaafd.

‘Al in de eerste levensjaren kunnen kinderen een laag zelfbeeld ontwikkelen, faalangst krijgen, ongemotiveerd en depressief raken.’

Start van signaleren op het consultatiebureau

Op het consultatiebureau lijkt steeds meer aandacht te komen voor een ontwikkelingsvoorsprong, ook omdat ouders om informatie vragen. Belangrijk, want wil je passend onderwijs en een optimale ontwikkeling dan moet worden ingezet op (vroeg-)signalering. Rode draad is de ontwikkeling van het kind die moet worden gevolgd. Aan het consultatiebureau de taak om vroeg te signaleren.Zo kunnen de mogelijkheden en het potentieel van het kind beter benut worden. Het consultatiebureau is hiervoor de aangewezen, want:

 1. Bijna alle kinderen komen hier van jongs af aan
 2. Preventie van problemen en ziektes is het voornaamste doel van het consultatiebureau
 3. In de praktijk is het meten en bekijken van de ontwikkeling van het kind precies wat op het consultatiebureau wordt gedaan

Speciaal kinderlied

Speciaal voor alle hoogbegaafde kinderen maakten Oudersenzo.nl in samenwerking met KSK Pruductions een heel bijzonder kinderlied, om meer aandacht voor deze kinderen te krijgen en misverstanden uit de weg te ruimen. Songtekst en mp3 zijn gratis te downloaden.

Songtekst en muziek ‘Hoogbegaafd’

Belangrijkste kenmerken hoogbegaafde baby

Fysiek

 • leert snel lopen
 • heeft een korte kruipfase of slaat de kruipfase over
 • gaat vroeg staan
 • drinkt snel zelf
 • is veel wakker
 • kan al vroeg rondkijken, het hoofd omdraaien en optillen

Mentaal

 • heeft veel aandacht voor de omgeving
 • is vaak gefrustreerd (het wil dingen die het nog niet kan)
 • is zeer onderzoekend/ ontdekkend
 • is alert op de omgeving
 • legt verbanden

Hoogbegaafd of niet?

Doe hier de test. Is je kind hoogbegaafd, dan is het heel belangrijk om advies op maat aan te vragen. Elk kind is immers anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s