Steun vrouwen met Tesselschade-Arbeid Adelt feestcadeaus

Het klinkt misschien oubollig in je oren: Tesselschade-Arbeid Adelt. Afgelopen zomer bezocht ik voor het eerst de zomerverkoop. Ik was oprecht verbaasd hoe modern de producten waren die daar lagen! Koppel je dit aan de kansen die TAA biedt voor vrouwen om economisch zelfstandig te worden, is het écht een aanrader om bij de komende winterverkoop van de regio Westfriesland in Hoorn langs te gaan. Zeker met de feestdagen in het verschiet, want hier vind je verrassende handgemaakte cadeaus voor Sinterklaas en Kerst.

Tesselschade-Arbeid Adelt (TAA) is een landelijke vereniging van vrouwen voor vrouwen en draait volledig op de inzet van vrijwilligers. De basis ligt in 1871 toen Betsy Perk ‘Arbeid Adelt’ oprichtte. Het was de eerste Nederlandse vrouwenvereniging die nog steeds springlevend is! Het doel was destijds revolutionair: Betsy wilde vrouwen uit de midden- en hogere klassen de gelegenheid geven om voor geld te werken. Toen werd een zogeheten ‘beschaafde vrouw’ nog geacht haar leven te besteden aan een echtgenoot en het moederschap. Trouwde zij niet, dan wachtte haar andere zorgtaken of een eeuwigheid vol lief pianospelen.

De eerste verkoop in 1871 werd een succes en – heel bijzonder – de namen van de maaksters stonden bij het werk vermeld. Dit betekende een dappere ‘coming out’ voor deze vrouwen, die openlijk toegaven geld te willen verdienen.

Kwaliteitshandwerk en financiële ondersteuning

Omdat TAA het belangrijk vindt dat vrouwen economisch zelfstandig zijn, biedt ze ondersteuning aan vrouwen die een opleiding of studie willen volgen, maar daarvoor zelf niet de financiële middelen hebben. Dit doen ze niet alleen door kwaliteitshandwerk te verkopen, ook via de contributie die de leden jaarlijks betalen. De vrouwen die voor financiële hulp in aanmerking komen zijn niet alleen reguliere studenten, maar ook herintreders en vrouwen die om uiteenlopende redenen hun studie niet zelf kunnen bekostigen. De gelden hiervoor komen uit het Betsy Perk-Opleidingsfonds (BPO).

Vrouwen zoals jij en ik

Het gaat dan om vrouwen zoals jij en ik. Neem Karlijn, een 28 jarige vrouw die TAA financieel ondersteunt. Zij liep hersenletsel op bij een ongeluk en kon daardoor de studie die zij volgde niet meer afmaken. Ze wilde graag een andere HBO-studie gaan volgen die zij wel aankon, zodat ze in de toekomst toch aangepast werk zou kunnen vinden. Omdat ze al een eerste studie had gevolgd, kreeg ze geen studiefinanciering meer. Via haar decaan vroeg ze om hulp bij TAA en inmiddels zit Karlijn alweer in haar derde jaar.

Handgemaakt, voor het goede doel

De handwerksters voor de regio Westfriesland, waar onze Soroptimist Margreeth bij betrokken is, houden Vrijdag 24 november van 10.00 tot 14.00 uur een winterverkoop aan de J.D. Pollstraat 1 in Hoorn (Kerkelijk Centrum ‘het Octaaf’). LET OP: je kunt alleen met cash betalen.

Katoenen kinderfeestkroon met losse vilten cijfers 1 t/m 5 en katoenen feestslinger

Ook online

Woon je niet in deze regio? TAA-artikelen worden verkocht in acht TAA-winkels en op de speciaal georganiseerde verkoopdagen van de TAA-afdelingen. Ook is er een webshop. Hier vind je voor elke leeftijd een presentje: van bridge-tafelkleden en gastendoekjes tot grappige, lieve kraamcadeautjes, mutsjes en keukenattributen. Ook op bestelling kun je producten laten maken, zoals een ‘ouderwetse’, maar oh zo mooie geborduurde geboortemerklap met naam en datum. Allemaal handgemaakt, voor het goede doel en feestelijk ingepakt!

Kijk hier voor TAA-winkels en regionale afdelingen met een verkooppunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s