#MeToo is van alle tijden, zou Aletta Jacobs zeggen

#MeToo blijft de gemoederen bezig houden. Toch is dit niets nieuws. Mineke Bosch schreef een boek met daarin een kort verhaal van Nederlands eerste vrouwelijke arts en prominent feministe Aletta Jacobs (1854-1929), waarin zij al schreef over machtsmisbruik. Aletta vond het belangrijk om te praten over de grenzen van zelfbeschikking, omdat vrouwen heel vaak de schuld van verkrachting of overspel in de schoenen kregen geschoven.

Dienstbodes en #MeToo

Het verhaal van Aletta komt uit 1892 en gaat over een meisje dat als dienstbode in de stad werkt. Als de vrouw des huizes uit logeren gaat, maakt de heer des huizen avances. Aletta schreef het verhaal alsof het om een dagelijkse gebeurtenis in haar praktijk als huisarts ging. In de 19e eeuw was het idee dat vrouwen geen passie en lustgevoelens hadden en dat mannen die gevoelens juist niet konden bedwingen.

Aletta Jacobs (1854 – 1929) was de eerste vrouw die ging studeren. De eerste vrouw die daarna arts werd. Al in 1899 schreef zij over de clitoris en lustgevoelens van de vrouw. In 1920 verscheen er in een Amerikaans tijdschrift een artikel van haar over het belang van voorbehoedsmiddelen. Het eigenhandig door haar gedistribueerde pessarium moest niet alleen voor verbetering van de leefomstandigheden – en daarmee gezondheid – van vrouwen zorgen, maar ook voor hun grotere economische onafhankelijkheid.Vrouwen uit haar praktijk konden als eerste experimenteren met het pessarium (het betrouwbaarste voorbehoedsmiddel tot de komst van de pil).

Archief Aletta Werelderfgoedlijst

Er is een compleet archief  van Aletta Jacobs waarin de Nederlandse en internationale strijd voor vrouwenrechten via afbeeldingen, objecten en documenten  zichtbaar is. Hiermee krijg je inzicht in de vrouwenbeweging en in het leven van een belangrijke vrouw en feminist. Het mooie is dat Aletta vaak als kenau wordt gezien, maar diverse lieve briefjes in het archief laten een hele zorgzame, lieve kant zien. Atria, het kenniscentrum voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, onderhoudt dit archief. Dit is opgenomen in Unesco Memory of the World en wordt vanaf nu gerekend tot werelderfgoed. De lijst bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld. Aletta is niet de eerste Nederlandse vrouw wiens naam op deze werelderfgoedlijst voorkomt. Dat is Anne Frank.

Bron: NRC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s