‘Leef van dag tot dag, want niemand heeft je morgen beloofd’

Wist je dat er per dag in Nederland 4 jonge weduwen bijkomen. Vrouwen met kinderen onder de 18 jaar verliezen hun partner, 6000 kinderen verliezen een ouder. Het aantal tranen zijn ontelbaar. Stichting De Jonge Weduwe ondersteunt hen in dit rauwe rouwproces en laat ze niet alleen voor deze zware uitdaging staan. Rouwen is keihard werken. Omdat zelfs een jonge weduwe niet 24/7 kan en wil huilen is het af en toe tijd voor een momentje rouwpauze. Met de opbrengst van onze December Advents-loterij krijgen deze vrouwen en hun kinderen een verwendag aangeboden. Als pleister op die zere wond die nooit meer helemaal geneest.

De VN heeft niet voor niets 23 juni als Internationale Weduwendag uitgeroepen. Zij vonden het belangrijk om het bewustzijn over de problemen bij weduwen en weduwnaars te vergroten. In Nederland is stichting De Jonge Weduwe actief. Deze werd in 2012 opgericht door de zussen Petra en Marijke van Rij. Aanleiding hiervoor was de plotselinge dood van zeezeiler Hans Horrevoets, die op 32-jarige leeftijd overboord sloeg tijdens de Volvo Ocean Race. Petra bleef achter met een peuter van anderhalf en was vijf maanden zwanger van hun tweede kindje. De zoektocht naar gelijkgestemden leidde tot het ontstaan van De Jonge Weduwe.

Weduwen in de bres voor lotgenoten

In iedere regio is een regio coördinator aangewezen, die ook weduwe is en woonachtig in de betreffende regio. Zij beheert de besloten Facebookgroep en organiseert een aantal lunches en/of activiteiten in de regio. Het is zó belangrijk dat jonge weduwen met elkaar kunnen praten, huilen en lachen. Met lotgenoten bij wie een jonge weduwe (h)erkenning vindt in de verhalen van andere jonge vrouwen. Allemaal zijn ze hun lief kwijtgeraakt door de dood en bleven achter met kinderen onder de 18 jaar. Voor Noord-Holland is dat Martine Veen, weduwe en moeder van vier kinderen. Samen met haar organiseren we de verwendag. “De feestdagen zijn een vaak een zware dobber voor jonge weduwen, de lege stoel, de veranderde familieverhoudingen, ‘het moet gezellig zijn- effect en daarbij 2 weken winterse vakantie met de kinderen… Vaak zien ze er erg tegenop, is mijn ervaring.”

De opbrengst van onze December Adventsloterij gaat naar een verwendag voor jonge weduwen en hun kinderen in de regio Noord-Holland/Westfriesland. Heb jij al een kalender gekocht? Voor € 5 maak je jezelf én een ander blij. Hier kun je ‘m aanschaffen.

Een gedachte over “‘Leef van dag tot dag, want niemand heeft je morgen beloofd’

  1. Pingback: Dank voor uw bijdrage aan de Adventsloterij | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s