Wat is nou een ‘vrouwenboek’?

Is een literair boek écht beter dan een vrouwenboek? Corina Koolen vertelt je waarom het in hokjes delen van chicklits en “echte” literatuur vaak verkeerd is.

Wanneer is een boek een damesroman of vrouwenboek? Waar kun je dat aan zien? Corina Koolen onderzocht drie aspecten. Ze keek naar de auteurs van boeken die als literair of juist als vrouwenboek worden gezien: zijn dat mannen of vrouwen? Ze onderzocht welke onderwerpen vaker voorkomen in chicklit en in literaire romans. En ze keek naar de stijl: welk genre heeft kortere, eenvoudigere zinnen en in welke wordt bloemrijkere taal gebruikt?

De uitkomsten zijn soms verrassend. Onze eerste indruk blijkt lang niet altijd de juiste. Maar je kunt dat beste rechtstreeks van haarzelf horen in haar college voor de Universiteit van Nederland. Daarin legt ze je citaten voor en kun je zelf beoordelen of je die typerend vindt voor echte literatuur of voor een keukenmeidenromannetje.

Corina Koolen doet promotieonderzoek aan het Institute for Logic, Language and Computation van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek ‘Riddle of Literairy Quality’ richt zich op de vergelijking van beschrijvingen in hedendaagse Nederlandse romans en maakt daarbij gebruik van computermethodes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s