Is zitten echt het nieuwe roken?

In hippe bedrijven begint het al gewoon te worden: staand werken en staand vergaderen. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s, blijkt uit een onderzoek van University Of Leicester onder bijna 800.000 personen. Degenen die dagelijks het langst zaten hadden meer dan twee keer zoveel kans op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter. Volgens een andere studie, verschenen in het British Medical Journal, kun je twee jaar aan je leven toevoegen door minder dan drie uur per dag op je stoel te zitten.

Een andere claim is dat vaker staan je minder dik zou maken doordat je meer calorieën verbrandt. Dat blijkt maar betrekkelijk. Een mens die 65 kilo weegt verbrandt 64 calorieën meer als hij zes uur staat, dan weer hij of zij zes uur zit. Op een dagtotaal van ongeveer 1700 calorieën maakt dat dus niet veel uit. Als je verbranding van calorieën ziet op een schaal van 1 tot 100, dan is zitten nul, zwemmen 100 en staan 5 tot 10.

Toch proberen wat minder vaak te gaan zitten op je werk? Probeer deze eens:

  • Bij werkoverleg, telefoneren of emails beantwoorden: ga staan. Vergaderingen duren korter als iedereen staat en als je staat tijdens een telefoongesprek ben je meer gefocust en aanwezig.
  • Bij lastige of ingewikkelde gesprekken: ga zitten. Heikele punten of complexe onderwerpen kun je het beste zittend bespreken.
  • Zet een wekker om 15 uur ’s middags. Sta op en ga een wandeling maken; er zijn geen excuses om de wandeling over te slaan.

Bronnen: Welingelichte Kringen, Menshealth, LiveScience

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s