Betere vergoeding voor voetbalvrouwen

Voetbalster Vivianne Miedema gooide de knuppel in het hoenderhok. Ze wil een betere vergoeding en meer waardering voor de vrouwelijke voetballers. Er zou evenveel  inspanning gedaan moeten worden voor het nationale vrouwenteam als voor het mannenteam, vindt zij. Tegen The Guardian zei ze:  “I think you deserve the same. We are European champions. The men don’t even qualify for the World Cup, don’t qualify for the Euros. It’s fair to say we deserve as much money as them right now.”

Miedema’s woorden oogstten een storm van reacties, variërend van warme steunbetuigingen tot cynische en badinerende commentaren over het niveau van het vrouwenvoetbal. Minister Bruno Bruins van Sport liet weten de kwestie graag te willen bespreken met de voetbalbond. Inmiddels zijn de KNVB en de speelsters nadrukkelijk in gesprek over het thema.

Volgens experts liggen de salarissen van Nederlandse voetbalsters tussen de 700 en 2300 euro per maand. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris voor mannen in de eredivisie ligt op 22.000 euro. Er zijn wel vrouwelijke voetballers die topsalarissen verdienen. Het jaarinkomen van Laure Boulleau die speelt bij Paris Saint-Germain, wordt geschat op 10. 51.000 euro. Er zijn meer voetbalspeelsters die miljoenen verdienen, maar dat is in de Verenigde Staten of in de Engelse of Duitse competitie.

Lieke Martens, de Nederlandse speelster die deze zomer tekende bij FC Barcelona, krijgt rond de 200.000 euro voor een jaar voetballen bij FC Barcelona. Haar clubgenoot Lionel Messi ontvangt die 200.000 euro ook, maar dan voor drie dagen werken.

Zelf zien of ze het waard zijn? Vanavond spelen de Leeuwinnen tegen Ierland in de kwalificatie voor het WK 2019.

Bronnen: The Guardian, NOS, Voetbalzone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s