IJsland maakt gelijk loon verplicht

IJslandse vrouwen beginnen 2018 goed. De IJslandse regering kondigt aan dat bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht worden gelijke lonen te betalen voor gelijk werk, ongeacht geslacht, seksualiteit en etniciteit. IJsland is het eerste land dat dit wettelijk gaat regelen.

Het gaat niet alleen om gelijk loon voor gelijk werk, maar ook om dezelfde beloning voor arbeid in een gelijkwaardige functie. De verplichting gaat gelden voor zowel publieke als private bedrijven.

IJsland werkt al langer aan bevorderen van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het land heeft ook een vrouwenquotum van 40 procent voor de besturen van grote bedrijven en overheidscommissies. Verder hebben vaders recht op betaald verlof bij de geboorte van hun kind.

Het World Economic Forum riep IJsland eerder uit tot het beste land ter wereld voor gendergelijkheid, maar toch verdienen IJslandse vrouwen nog altijd gemiddeld 14 tot 18 procent minder dan mannen. Op 24 oktober 2017 stopten duizenden IJslandse vrouwen exact om 14.38 uur met werken, als protest tegen de loonkloof. Groeperingen die opkomen voor de rechten van vrouwen berekenden dat vrouwen na die tijd elke dag voor niks werken.

Bronnen: RTL Nieuws, AD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s