Hulp voor ex-kankerpatiënten bij terugkeer naar werkvloer

Ex-kankerpatiënten menen dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun lichamelijke en mentale klachten als ze weer terug zijn op het werk. Dat constateren onderzoekers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De ex-patiënten geven hun collega’s gemiddeld een 5,4 voor hun gebrek aan getoond begrip. Volgens de NFK ondervindt tweederde van de ondervraagde ex-kankerpatiënten na vijf jaar nog steeds klachten als vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie en problemen met hun concentratie, geheugen en op seksueel gebied. En 61 procent van hen voelt zich daardoor beperkt in hun werk.

Ragna van Hummel keerde in 2007 terug naar haar werk in de IT-sector na een lange strijd met borstkanker. Ze had nog lang last van vermoeidheid en concentratieproblemen door de zware behandeling. Maar haar terugkeer voelde eerst als een warm bad, omdat iedereen blij was dat ze terug was. Haar werkgever zei ‘doe maar gewoon wat je nodig hebt’. Toch miste Van Hummel structuur vanuit haar werkgever. Ze sprak wel met een bedrijfsarts, maar daar kwam geen plan uit voort. Ze had dus geen idee wat voor route ze moest afleggen om goed te re-integreren.

Ze richtte later de organisatie Re-turn op, om lotgenoten te helpen met re-integratie. Van Hummel denkt dat geen enkele werkgever bewust niet genoeg begrip toont, maar dat er sprake is van een gebrek aan kennis en kunde. De website bevat informatie voor werkgevers, werknemers, ondernemers en verwijzers.

Ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) lanceerde een nieuwe website vol informatie over onder meer werkhervatting en re-integratie van ex-kankerpatiënten: Kankerenwerk.nl. Je vindt er een aantal handige tools. Eén daarvan is de Inkomensrisicoscan. Daarmee kun je in drie korte stappen bekijken wat er gebeurt wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Of misschien heb je meer aan de Denkhulp. Die helpt je om antwoorden te krijgen op vragen over werk en inkomen. Want als je als werknemer ziek wordt, heb je misschien weer heel nieuwe vragen waar je eerder niet bij stil stond, zoals over arbeidsvoorwaarden of een uitkering.

Bron: AD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s