Nieuw-Zeelandse premier verwacht in juni eerste kind

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) maakte vorige week bekend dat ze in juni haar eerste kind verwacht. Labour-leider Ardern, die vorig jaar premier werd, zei dat ze zou blijven doorwerken tot haar bevalling. Daarna gaat ze zes weken met verlof. De korte tijd dat ze met verlof gaat, staat overigens op gespannen voet met haar eigen beleid. De regeringscoalitie besloot vorig jaar het betaald zwangerschapsverlof uit te breiden van 18 tot 22 weken. In 2020 moet dit zelfs 26 weken worden.

Ardern wordt de tweede gekozen regeringsleider in de wereld die tijdelijk moet terugtreden omdat ze zwanger is. De laatste keer dat wereldwijd een vrouwelijke premier haar taken tijdelijk niet kon vervullen vanwege een bevalling, was in 1990. Toen beviel de Pakistaanse premier Benazir Bhutto van haar tweede kind Bakhtawar. Premier Ardern werd onder andere door vrouwenactivisten en vakbondsleiders toegejuicht toen zij verklaarde dat zij ‘minister-president én een moeder’ zal zijn. Ze zei dat ze zich gelukkig prees dat haar man, Clarke Gayford, fulltime voor de baby zal zorgen terwijl zij het land bestuurt.

Ardern kwam er op 13 oktober 2017 achter dat ze zwanger was. Zes dagen later werd duidelijk dat ze premier zou worden. Toen haar werd gevraagd hoe ze de coalitieonderhandelingen voerde terwijl ze last had van ochtendziekte, antwoordde Ardern: ‘Dit is wat vrouwen doen.’ Vorig jaar, nadat ze leider van Labour was geworden, werd ze twee keer op één dag gevraagd door tv- journalisten of ze plannen had om kinderen te krijgen. Een van hen, tv-presentator Mark Richardson, vroeg zich af of het wel kon dat de premier met zwangerschapsverlof ging. ‘Het is volledig onacceptabel om in 2017 te zeggen dat werkende vrouwen antwoord moeten geven op zulke vragen’, zei Ardern toen, wijzend met haar vinger naar Richardson. ‘Volledig onacceptabel.’

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s