Aletta Jacobsprijs 2018 voor Lilianne Ploumen

Vrouw@lert feliciteert Lilianne Ploumen met de Aletta Jacobsprijs 2018

Deze prijs ingesteld door de Rijksuniversiteit Groningen zal zij, op 8 maart 2018 internationale vrouwendag,  uitgereikt krijgen.

Lilianne Ploumen.
Haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie, via de oprichting van het fonds She decides en haar lidmaatschap van de adviesraad over Gender & Development, onderdeel van de World Bank Group zijn in het oog springende activiteiten waar zij zich met hart en ziel aan heeft verbonden.

Aletta Jacobs Prijs
De Rijksuniversiteit Groningen reikt sedert 1990 om de twee jaar de Aletta Jacobs-Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De prijs werd ingesteld door prof. dr. Eric Bleumink, voormalig voorzitter van het College van Bestuur.
Elke twee jaar wordt deze prijs uitgereikt door de Rijksuniversiteit Groningen aan een vrouw met een academische opleiding die bijdraagt aan nationale en/of internationale emancipatie. De prijs krijgt zijn naam van de eerste vrouwelijke student aan de RUG en de eerste vrouwelijke dokter van Nederland, Aletta Jacobs (1854-1929). Vorige winnaars van deze prijs zijn o.a. Neelie Kroes, Hedy d’Ancona, en Petra Stienen.

She Decides
In januari 2017 richtte zij She Decides op om politieke en financiële steun te verzamelen voor de instandhouding van belangrijke voorzieningen voor vrouwen op het terrein van gezinsplanning. Dit als antwoord op het besluit van de nieuwe Amerikaanse regering om de Mexico City Policy opnieuw in te voeren, een maatregel die verbiedt dat Amerikaans overheidsgeld wordt gebruikt door organisaties die veilige abortus bespreekbaar en/of mogelijk maken. She Decides heeft de steun van meer dan 60 landen en tientallen NGO’s en andere organisaties. Met haar initiatief wil Ploumen ertoe bijdragen dat miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden zelf kunnen blijven beslissen óf, met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze willen.

  • Klik hier voor meer informatie over de uitreiking van de Aletta Jacobs Prijs op 8 maart 2018.

Bronnen:

 

foto Lilianne Ploumen Created: 2 February 2016 CC BY 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s