Pil op zijn retour

Minder vrouwen aan anticonceptie zo kopt de Stichting Farmaceutische Kengetallen op haar website. Het aantal gebruikers van hormonale anticonceptie is met 8,5% teruggelopen.

Vooral vrouwen van rond de 20 zijn minder de pil gaan slikken. De daling is al 5 jaar gaande . De laatste 2 jaar is het gebruik relatief sterk verminderd. In 2017 werd door de apotheken aan 1,7 miljoen vrouwen in Nederland een hormonale anticoneptiva geleverd.

Hormonale anticonceptiva
Hieronder worden gerekend de diverse anticonceptiepillen, de Nuvaring, de hormoonspiralen, prikpillen en het anticonceptieve implantatiestaafje Implanon

Pil of spiraal
De SFK voor onderzocht de leeftijdsgroep tussen de 15 tot en met 48 jaar gekozen – Het aantal gebruikers, slinkt van ongeveer 480 per duizend vrouwen in 2015 tot 430 per duizend in 2017. Dit komt neer op een daling van 8,5%. Over de hele linie gebruiken minder vrouwen in de vruchtbare leeftijd een hormonaal anticonceptivum. Ook van de vrouwen tot 21 jaar – voor wie de kosten van het gebruik van hormonale anticonceptiva ten laste komen van het basispakket – gebruikten er in 2017 8% minder een anticonceptivum dan in 2015. De grootste afname in aantal pilgebruiksters zit echter in de leeftijdsgroep 21 tot en met 31 jaar. In 2015 gebruikten nog 640 van duizend vrouwen in deze leeftijdsgroep een hormonaal anticonceptivum, in 2017 waren dat er 570 (-11%).

De teruggang in anticonceptivagebruiksters zit vooral bij de orale hormonale anticonceptiva, inclusief de Nuvaring. Van de 1,7 miljoen gebruiksters van hormonale anticonceptiva gebruikten 1,2 miljoen vrouwen deze combinatiepil, meestal als generieke variant. Deze pil behoort tot de zogeheten tweede-generatie-anticonceptiva, die in de richtlijnen van huisartsen en gynaecologen als eerste keus zijn opgenomen.
Niet alle soorten anticonceptiva laten een daling van het aantal gebruikers zien. De hormoonspiralen Mirena en Kyleena tonen de sterkste toename.

——————————————————————————————————————–

Bron:
SFK (2018) Minder vrouwen aan anticonceptie. Pharmaceutisch weeklblad 2018: 153:11 (geraadpleegd 27/03/2018) https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2018/minder-vrouwen-aan-anticonceptie

Foro:: Pixabay CC0.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s