Wet gelijke beloning van vrouwen en mannen

Het is nauwelijks te begrijpen dat het in 2018 allerminst vanzelfsprekend is dat mannen en vrouwen hetzelfde betaald krijgen voor hetzelfde werk. Sterker nog, vrouwen krijgen gemiddeld gezien flink minder betaald. WomenInc en Loonwijzer berekenden dat een vrouw in haar werkende leven 300.000 euro minder verdient dan een man.
Om hetzelfde salaris te verdienen moeten vrouwen nog altijd bijna 50 dagen per jaar meer werken dan mannen.(Statline)

 

Initiatiefwetsvoorstel
De Kamerleden Ploumen (PvdA), Özütok (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP) en Van Brenk (50Plus), komen daarom met het initiatiewetsvoorstel:
Wet gelijke beloning van vrouwen en mannen (Doel: gelijke beloning voor vrouwen en mannen voor hetzelfde werk en het verkleinen van de loonkloof. Het initiatief richt ze specifiek op bedrijven en organisaties met meer dan 50 werknemers.
Zij nodigen iedereen uit via een internetconsultatie te laten weten wat zij of hij vindt van dit initiatiefvoorstel met als doel de wet te verbeteren.

Verschillende verklaringen
Nog steeds werken vrouwen bijvoorbeeld meer in deeltijd en minder in leidinggevende functies. Maar als rekening wordt gehouden met al dit soort factoren blijft er nog steeds een fors loonverschil over. Dit loonverschil is hardnekkig en blijft bestaan door tal van andere factoren, die lastig te duiden zijn.

Ongelijke beloning en loondiscriminatie is sinds lange tijd verboden, maar verdwijnt helaas niet vanzelf. Vooral ook omdat werkgevers bijna nooit vrouwelijke werknemers bewust minder betalen dan hun mannelijke collega’s. Werkgevers die worden geconfronteerd met het feit dat dit in hun organisatie plaatsvindt schrikken daar zelf ook vaak van.

De initiatiefnemers van dit wetsvoorstel zijn van mening dat er iets moet veranderen. Niet langer kan oogluikend worden toegestaan dat vrouwen minder verdienen dan mannen.
Daarom beogen de initiatiefnemers met dit wetsvoorstel een radicale verandering te bewerkstelligen ten aanzien van het probleem rond ongelijke beloning. Niet langer de werknemer moet verantwoordelijk zijn om loondiscriminatie te constateren en aan te kaarten,

 ______________________________________________________________

Consultatie
Het initiatiefwetsvoorstel is op 29 maart 2018 gepresenteerd.
De einddatum van de consultatie is gesteld op 9 mei 2018.
Reageren via: https://www.internetconsultatie.nl/wetgelijkebeloning
Je kunt reageren op alle onderdelen van het voorstel.

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s