SEXEVERSCHILLEN

 

Vrouwen als zwakkere, mindere intelligente en emotionelere wezens dan mannen?

In het boek ‘Ondergeschikt’ ontrafelt  de Britse wetenschapsjournaliste Angela Saini hoe bevooroordeeld veel kennis over vrouwen is.

De afgelopen jaren verdiepte de Britse wetenschapsjournaliste  Angela Saini (37) zich in de vraag wat de wetenschap te zeggen heeft (gehad) over man vrouw verschillen.

Wetenschappelijk onderzoek
Van wetenschappelijk onderzoek verwachten we dat het objectief is, maar als het om sekseverschillen gaat is die objectiviteit geregeld ver te zoeken. de samenleving heeft een bepaald beeld van vrouwen, kent vrouwen een bepaalde plaats toe en de vaak mannelijke wetenschappers hebben daar argumenten bij geleverd. Pas vrij recent, mede doordat vrouwen hun intrede in de wetenschap hebben gedaan, worden de vaak negatieve beelden van vrouwen als minder intelligente, zwakkere en emotionele wezens bijgesteld.

“Het onderzoek en schrijven van dit boek, heeft mijn beeld van de wereld helemaal veranderd,” zegt Angela Saini. Ik denk niet meer hetzelfde over mezelf, over mijn moeder, de vrouwen in mijn leven. Het voelt bijna alsof ik 35 jaar voor de gek gehouden ben en nu pas langzaam greep krijg op wat de feiten werkelijk zijn en dat is nogal schokkend.”

Een belangrijke stelling in het boek is dat mannen en vrouwen niet zo verschillend zijn, ze zien er anders uit, maar verder zijn verschillen niet zo groot.

Doordat we meer vrouwelijke onderzoekers zijn wordt het vertekende beeld van vrouwen weerlegd. Toch blijft het ook dan uitkijken, ieder mens heeft vooroordelen, ook feministen.

Wetenschap moet er voor zorgen inclusief te zijn.

Wie is Angela Sain?
Angela Sain (1980), Londen) is wetenschapsjournalist. Ze studeerde techniek aan de Universiteit van Oxford en wetenschap en veiligheid aan King’s College London. Na haar afstuderen ging ze verder inde journalistiek. In 2011 publiceerde ze haar eerste boek: -Geek Nation; how Indian Science is talking over the World.

Deze maand verscheen de Nederlandse vertaling van haar tweede boek onder de titel: Ondergeschikt : hoe kennis over vrouwen ons misleidt en wat we daaraan kunnen doen.

Voor haar werk heeft ze inmiddels diverse prijzen gekregen.

 

Gonny Loman (theoloog)

Bron:  dagblad Trouw vrijdag 16 maart

 

 foto: Angela Saini giving the Rosalind Franklin lecture for Humanists UK in 2018. Creative Commons 4.0 International

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s