Vrouwen handiger in scheiden werk en privé

Ruim de helft van de mannelijke starters op de arbeidsmarkt vindt het moeilijk werk en privé te combineren.
Vrouwen vinden de balans werk privé minder lastig. Dat is opvallend omdat veel mensen bij balans tussen werk en privé direct aan vrouwen denken. Een meerderheid van de vrouwelijke starters (52%) vindt het daarentegen lastig grenzen aan te geven in hun eerste baan. Mannen hebben daar weer minder moeite mee (34%).

Qompas, een bedrijf in loopbaanopriëntatie, deed onder ruim 3000 studenten en starters (max. drie jaar werkervaring een onderzoek, waarbij aan de studenten werd gevraagd naar hun verwachtingen, opvattingen en vaardigheden met het zoeken naar een baan. Dit hebben ze vergeleken met hoe starters dat in de praktijk ervaren.

Handiger in scheiden werk en privé
Vrouwen hebben een realistischer beeld van hun onderhandelingsvaardigheden: 43 procent neemt zich voor te onderhandelen en een gelijk percentage onderhandelt ook echt. De meeste vrouwen zijn ook wat handiger in scheiden van werk en privétaken. “Vrouwen beheren hun werk- en privé-afspraken tijdens hun studie al beter. Ze zetten bijvoorbeeld in hun agenda tot wanneer ze gaan studeren of werken en wanneer ze afspreken met vrienden. Ze geven het allebei een plek”, stelt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam op RTL. Ook denkt ze dat mannen minder overtuigd zijn van de mogelijkheid om in vier dagen per week carrière te maken.

Arbeidsvoorwaarden onderhandelingen M/V
Slechts een kwart van de studenten en werkzoekende starters weten hoe ze moeten onderhandelen met hun werkgever over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Mannen denken twee keer zo vaak dan vrouwen dat zij weten hoe dit moet (37 procent tegenover 18 procent). In de praktijk onderhandelen mannen echter veel minder vaak dan zij zich voornemen (64% versus 48%). Van de vrouwen is dit percentage gelijk: 43% neemt zich voor te onderhandelen en doet dit ook werkelijk.

Video-solliciteren is niet populair
Het maken van video’s en vlogs is steeds vaker onderdeel van de sollicitatieprocedure. Studenten en starters vinden dat maar niks. Solliciteren gebeurt nog het liefst op de ouderwetse manier. Alleen van de jongste respondenten lijkt het een op de vijf wel leuk om te solliciteren met een video-cv. Opmerkelijk is verder dat veel studenten en starters aangeven moeite te hebben met vaardigheden als een cv opstellen (44 procent).

Download het hele onderzoek op Qompas Insights

___________________________________________________

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s