Vrouwelijke premier voor België: volgt Nederland?

Sophie Wilmès volgt vanaf 1 december  2019 Charles Michel op als premier van België. Wilmès is lid van de Waalse liberale partij Mouvement Réformateur (MR) en was minister van Begroting in het demissionaire kabinet.

Kennis van zaken
Ze communiceert met kennis van zaken, spreekt goed Nederlands, heeft een flinke dosis charisma en een sterk karakter. Zij zal niet over zich heen laten lopen.

De nieuwe premier wordt in januari 45 jaar. Ze haalde haar bul in de toegepaste communicatie (reclame en marketing) en haalde ook een bijzondere licentiaat financieel beheer aan het Institut Supérieur de Commerce Saint-Louis. Ze werkte onder meer voor de Europese Commissie als financieel beheerder en voor een advocatenkantoor, gespecialiseerd in ondernemingsrecht.

Wilmès, afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is met haar benoeming de eerste vrouwelijke Belgische premier in de geschiedenis.

Politieke loopbaan
In 2000 zette ze haar eerste politieke stappen  als 25-jarige in de gemeenteraad van Ukkel. Later werd ze onder meer eerste schepen in Sint-Genesius-Rode en ook voorzitter van de MR-afdeling aldaar. Ze zat ook kort in de provincieraad van Vlaams-Brabant en in 2014 stapte ze de Kamer binnen, in de commissie Financiën en Begroting.

Haar aanstelling vindt plaats in afwachting van een nieuwe regering. De huidige regering is demissionair sinds het kabinet van premier Michel in december 2018 zijn meerderheid

Nederland toe aan een vrouwelijke premier
Kajsa Ollongren en Khadija Arib staan bovenaan het lijstje van veel mensen als eerste vrouwelijke premier van Nederland.

Volgens Sigrid Kaag een absolute must (uitspraak AD )

“Wat voor eigenschappen heeft een politiek leider nodig?
,,Een leider moet visie kunnen articuleren, je moet kunnen inspireren, vertrouwen wekken. Je moet een rechte rug durven hebben, niet met alle winden meewaaien, ook al is het impopulair. Als je denkt dat het verstandig is, moet je proberen te overtuigen, je niet laten intimideren. En als het om politiek gaat: niet achter elke peiling aan. En je ook niet door media laten bepalen. Als je alleen maar afgaat op wat je profiel in de media is, dan lever je niets. Je moet authentiek zijn, terug kunnen keren in de kern van je eigen wezen.’’

Ook Ollongren is van mening dat Nederland echt aan een vrouwelijke premier toe is. Maar, “dan moeten ook andere partijen vrouwen meer naar voren schuiven. Dat moet niet alleen bij D66. Ik heb er onlangs ook voor gepleit, maar dan heb ik het niet over mezelf”.

We zullen het zien, liefst een vrouwelijke gekozen premier in Nederland.

————————————————

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s