Soroptimisten

 

Vakvrouwen voor Vrouwen: A Global voice for Women

Soroptimist International (SI) is een serviceclub die wereldwijd opereert. In 1921 werd de eerste club opgericht in Californië. Alle clubs in de wereld vallen onder één van de vier SI Federaties:

In dit netwerk van vrouwen wordt op vrijwillige basis samengewerkt om het leven en de positie van vrouwen en meisjes over de hele wereld te verbeteren. Soroptimist International opereert met zo’n 80.000 clubleden in 132 landen op lokaal, nationaal en internationaal niveau. De projecten zijn gericht op onderwerpen zoals geweld tegen vrouwen, veilige sanitaire voorzieningen, onderwijs en leiderschap. Allemaal onderwerpen die het leven van vrouwen en meisjes beïnvloeden. Club Hoorn e.o. valt onder De Unie van Nederland, Suriname en de Antillen (De Unie), dat onderdeel uitmaakt van SI Europe (CIE). Soroptimisten richten zich met hun doelstellingen op de rechten van vrouwen en meisjes en sluiten daarmee aan bij de wereldwijde Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. In 948 Soroptimisten verkrijgen een consultatieve ngo-status bij UNESCO, later gevolgd door vertegenwoordigingen bij o.a. UNHCR, FAO en WHO.

De naam
Soroptimist komt van het Latijnse Sorores (zusters) die het optimum (beste) nastreven.

Netwerk van vrouwen
Dit netwerk van werkende vrouwen in Nederland telt 100 clubs en 3400 leden. De eerste Nederlandse club was club ‘s-Gravenhage (1927). De vriendschap dichtbij met leden van de eigen club, maar ook de mogelijkheid tot contact met Soroptimisten uit heel andere culturen, maken het Soroptimist-zijn tot iets bijzonders.

Projecten
De doelstellingen van het Soroptimisme worden vertaald in het werken aan projecten.

Club Hoorn en omstreken
Sigrid Oeckelhauser (Duitsland) reikte op 26 mei 1962 het charter uitaan Club Hoorn en omstreken. Daarmee werd Hoorn e.o. de 35ste club van de Unie. Leden van deze club wonen globaal in het gebied tussen de drie steden van de regio West-Friesland: Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

ANBI status
Soroptimistclub Hoorn e.o. heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Wie een aantoonbaregift aan een ANBI doet mag dat bij de belastingaangifte aftrekken voor de inkomstenbelasting.

 

Soroptimistclub Hoorn e.o. is te bereiken via hoorn@soroptimist.nl

3 gedachtes over “Soroptimisten

  1. Pingback: Nederlandse Mariet Verhoef-Cohen President Soroptimist International | Vrouw@lert

  2. Pingback: Zusters voor het beste: Internationale Vrouwendag | Vrouw@lert

  3. Pingback: Nieuwe vakvrouwen vormen samen 103e Soroptimistclub | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s